Tudományos publikációk - Csikung tanfolyamok, stressz oldás, meditációs tanfolyamok

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tudományos publikációk

SAJTÓSZOBA
Frissitve: 2010-03-15

Az áttekintett és tudományos szempontból is értékelhető publikációk összefoglalóinak ismertetését, azok feldolgozásának ütemében töltjük fel.
Kérjük, figyelje folyamatosan rovatunkat.


A chi kung kutatások minőségének áttekintése a cukorbetegség kezelésében
Liu Xin, M.Ed., Yvette D. Miller, Ph.D., és Wendy J. Brown, Ph.D.

Forrás: EBSCO elektronikus tudományos adatbázis


A publikáció rövid összefoglalása:

A kutatások a chi kung gyakorlás hatását vizsgálták cukorbetegek esetében, melynek kapcsán összevethető és statisztikailag szignifikáns pozitív összefüggés volt a chi kungon való részvétel és az éhgyomri valamint a két órás glükóz tolerancia teszt eredményei között, a vércukor, triglicerid és teljes koleszterin szint csökkent. Hatvankilenc vizsgálat eredményeit értékelték a szerzők, ebből tizenegy megfelelt azoknak a vizsgálati kritériumoknak melyek alapján összehasonlítást lehet végezni. A tizenegy értékelhető vizsgálatból tízben a chi kung hatására kimutatható volt a vércukor szint csökkenés. A vizsgálatok csökkenést mutattak négy mérésnél a koleszterinszintben, ezek közül kettő statisztikailag szignifikáns volt. A triglicerid szintben négy vizsgálatban következetes javulást figyeltek melyből háromnál a javulás statisztikailag szignifikáns volt. Öt csoportnál nem találtak szignifikáns változás a testtömeg index (BM) és a testsúly tekintetében. A tünetek enyhülését és dóziscsökkentést jelentkezett néhány csoportnál, egy csoport pedig szignifikáns javulást mutatott néhány pszichikai tényezőben, mint például a szorongás.
Szerzők végkövetkeztetése:
A chi kung hatása a diabetes megelőzésére, és kezelésére az elemzett vizsgálatokból világosabban kimutató. A chi kung programok kivitelezése szélesebb körben való elterjedése az európai országokban, megfontolás tárgyává teheti a kutatások végzését pontosan körülhatárolt módszerekkel*. Az ez idáig végzett kutatások úgy a vércukor szint, mint a koleszterint szint csökkentése és megőrzése tekintetében óvatos optimizmusra adnak okot.
Megjegyzés:
* A kutatási eredmények szórásában az is szeretet játszhatott, hogy a vizsgálatokat nem azonos csikung gyakorlatoknál végezték, nem lehet tudni, hogy a 69 vizsgálatnál a mintegy 3200 ismert csikung gyakorlatból melyeket gyakoroltak.


A publikáció az EBSCO fizetős tudományos  adatbázisban található.


A csikung és a magas vérnyomás
Michael Mayer Ph.D

Forrás: EBSCO elektronikus tudományos adatbázis


A publikáció rövid összefoglalása:

Célja egyrészt azoknak a kutatásnak összefoglalása, amelyet a csikung gyakorlásának hatására tapasztaltak mintegy 69 különböző kutatásban, külön kiemelve egy 20 évig tartó vizsgálat sorozatot mely magas vérnyomásos betegek esetét és egy kontrollcsoportot vizsgált. Másrészt, metodikai kérdések tárgyalása a további kutatók számára, annak érdekében hogy az eredmények összehasonlíthatók legyenek. A szerző ismerteti azt a hetven magas vérnyomással kapcsolatos kutatást amelyek a San Francisco-i Qigong Intézet számítógépes adatbázisában megtalálhatók. A rendelkezésre álló adatbázisból harminc jelentős tanulmányt választottak ki a vizsgálathoz. Az összes forrás (kivéve Zhang 1993) állítja, hogy a magas vérnyomásos páciensek akik gyakorolják a csikungot pozitív változást tapasztaltak a vérnyomás méréseknél, a cardio-vasculáris eredmények mérésénél és egyéb egészségügyi területeken. A leghosszabb ideig tartó kutatást ezen a területen több mint 20 éven át végezték. A Kuang és Wang kutatása bár közel 20 éves ennek ellenére e területen ma is az egyik legautentikusabb munkának tekinthető. Munkájukat szigoruan a tudományos kutatásoknál elfogadott szabályok szerint végezték, jelentős különbségeket találva a vérnyomás változásában a csikungot gyakorló csoport és egy kontroll csoport között. Jelentős helyet foglal el munkájukban a csoportok halálozási statisztikájának elemzése, mely szerint jelentőssen alacsonyabb volt a halálozási arány csikungos csoportban. A kutatásban 20 éven keresztül két csoportot figyeltek, melyek közül az egyikben a résztvevők rendszeresen, mindennap csikungoztak. A vizsgálati idő 20 éve alatt stabilizálódott a vérnyomása azoknak a pácienseknek, akik rendszeresen gyakorolták a csikungot, míg a kontrol csoport vérnyomása nőtt. A stabil vérnyomásnak köszönhetően a csikungos csoport 48 %-nál csökkentették a gyógyszer adagot, 30%-uk teljesen elhagyhatta a gyógyszereket. A kontrol csoport 31 %-nál viszont nőtt a vizsgálati idő alatt a gyógyszer adag. A Kuang vizsgálatait és 1991 publikált eredményeire építve, Wang folytatta a vizsgálatokat és eredményeit 1993-ban publikálta. Jelentős különbséget állapított meg azon páciensek között, akik több mint 20 évet gyakorolták a csikungot, a halálozási arány ebben a  csoportban 25% volt, míg a kontrol csoportban 40,8%. A stroke előfordulása a csikungos csoportban 20.5% volt a kontrol csoportban 40.7%, a stroke miatti halálozási arány 15.6% volt  a csikungos csoportban, ezzel szemben a kontrollcsoportban 32.5%.

Következtetések:

A magas vérnyomással kapcsolatos tanulmányok egy jelentős része, különböző elsősorban metodikai okok miatt nem felel meg a az egzakt eredményeket követelő kutatási kritériumoknak. Mégis lerögzíthető az a kétségtelen tény, hogy csikung kezelések hatását a magas vérnyomás kezelésében érdemes lenne figyelembe venni. A csikung jól beleillik a WHO irányelveibe, mely szerint: a viselkedési és relaxációs terápiák beépítése a hagyományos kezelésekbe létfontosságú a stressz terhelések oldásában, és ezen keresztül a vérnyomás szabályozásában azoknál jelentős eszköz lehet. További kutatások szükségesek csikung mellett a több keleti technika, így például a jóga, tajcsi és meditációs módszerek összehasonlító vizsgálatára. Minden keleti meditációra építő módszernek megvan a maga előnye és esetleges hátránya, így például a jóga megfelelő gyakorlat lehet azok számára akik nem tudnak állni, míg a csikung hatásosabb az irodai dolgozóknak. Azoknak akik stresszesek ez utóbbi lehet a hasznosabb. A csikung az idősebb magas vérnyomásban szenvedők számára előnyös lehet, kevésbé veszélyes, mint például egy hagyományos aerobic gyakorlása.


A publikáció az EBSCO fizetős tudományos  adatbázisban található.


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz